Czy wiesz, że można jeść pędy bambusa? Czy wiesz, że pędy bambusa są używane w wielu pikantnych daniach? Oto kilka wyjaśnień, jak je ugotować!
A tak, całkiem możliwe jest zbieranie i jedzenie młodych pędów bambusa. Te wychodzą z ziemi na wiosnę. Mają one kształt stożka i są pokryte osłonami ochronnymi. Smak pędów bambusa jest bardzo zróżnicowany w zależności od gatunku, a zwłaszcza od sposobu ich przyrządzania.


Mają bardzo delikatny, lekko gorzki i słodki smak. Ich smak może być podobny do smaku karczocha. Kraje azjatyckie są dużymi konsumentami pędów bambusa, używają ich w wielu gotowanych daniach. W krajach umiarkowanych spożywane są phyllostachys, a w krajach tropikalnych Bambusa i dendrocalamus.

Jak przygotować pędy bambusa?

Aby uczynić pędy bambusa jadalnymi, wystarczy przygotować je w następujący sposób: Najpierw należy zdjąć osłony ochronne, a następnie dobrze je oczyścić, aby usunąć ziemię Zanurzyć je w gotującej się wodzie i zblanszować na 1 do 2 godzin, w zależności od ich wielkości.
W celu pozbycia się goryczki z niektórych odmian, można dodać cukier, ocet lub ryż do wody do gotowania, raz blanszowane, pokroić pędy bambusa na kawałki.
Większość phyllostachys może być zbierana w celu spożycia żywności. Jeśli chcesz je uprawiać, preferuj gigantyczne gatunki i odmiany, które dają wyższe plony niż przeciętne bambusy. Minimalna powierzchnia 10m² jest wymagana do uzyskania wystarczającej ilości młodych pędów każdego roku. Kuszony przez doświadczenie?

Create by FxDesign Design by Emdf .